Jeugd GGZ

  >  kennisbank  >  Jeugd GGZ

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor verschillende vormen van jeugdhulp en een van die vormen is de jeugd GGZ.  De jeugd GGZ is voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die te maken hebben met ggz-gerelateerde problematiek en kinderen en jongeren met psychische problemen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld angsten, psychische stoornis, depressiviteit, agressief gedrag of zelfs voor een intensieve begeleiding bij dyscalculie of dyslexie. 

Jeugd GGZ

Deskundigen jeugd-GGZ

Deskundigen

De kinderen en jongeren zullen bij Jeugd-GGZ begeleidt en geholpen worden door psychiaters, gz-psychologen en verpleegkundigen. Zij hebben zich verdiept in de psychische ontwikkeling van kinderen en zijn hier deskundig in. Deze hulpverleners werken samen met andere jeugdhulporganisaties en met het onderwijs en proberen ouders op de beste manier te begeleiden en te ondersteunen.

Verwijzing

Ouders hebben wel een verwijzing nodig voor hulp via de jeugd-GGZ. Deze kunnen ze krijgen van:

  • de huisarts;
  • de jeugdarts
  • een medisch specialist
  • wijkteam
  • Centrum voor Jeugd en Gezin.

Behandeling jeugd-GGZ

De hulpverlener zal eerst proberen een diagnose te stellen door naar de klachten te kijken. Daarna zal de hulpverlener een behandelplan opstellen samen met de ouders door gesprekken te voeren over de behandeling en streven naar ontwikkeling en herstel. Het kan zo zijn dat sommige van de kinderen voor behandeling worden opgenomen in een psychiatrische instelling of een gz-instelling. Maar de meeste behandelingen vinden plaats via ambulante zorg, dus dichtbij thuis.

Jeugd-GGZ Amsterdam

De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp in Amsterdam. Wanneer er behoefte is aan jeugd-GGZ moet men de Ouder- en Kindteams en als het nodig is specialistisch jeugdhulp raadplegen.

Vragen over jeugdhulp?

Heb je nog vragen over jeugdhulp en richtlijnen of ben je benieuwd naar onze aanpak? Neem dan contact met ons op.