Sensa Zorg

  >  Nieuws   >  Leerlingen, buurtbewoners en genodigden planten Tiny Forest in Den Haag

Leerlingen, buurtbewoners en genodigden planten Tiny Forest in Den Haag

Amsterdam, 10 november 2022 – basisschool De la Rey heeft sinds donderdag 9 november 2022 een Tiny Forest. Leerlingen, buurtbewoners, genodigden, Sensa Zorg en IVN Natuureducatie plantten samen een minibosje aan op het Beijersveld. Suleyman Gogus, Algemeen Directeur van Sensa Zorg, opende ’s ochtends officieel het Tiny Forest en onthulde de naam die door Bosmakers is bedacht: De La Beijerbos  

Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen doen. In kleine groepjes zetten ze  verschillende soorten bomen en struiken in de aarde. Dicht op elkaar, want dat hoort bij de Tiny Forest-methode en zorgt ervoor dat de bomen snel zullen groeien en er over 10 jaar al een volwassen bos zal staan. Tijdens de aanleg spatte het enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. Voor sommige kinderen was het de allereerste keer dat ze een boompje in de grond plantten.

Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij, geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk te ontdekken en fungeert als ontmoetingsplek voor buurtbewoners. In het buitenlokaal dat onderdeel is van het Tiny Forest krijgen kinderen straks les en kunnen ze volop spelen.

Suleyman Gogus van Stichting Sensa: ‘Dit soort projecten kun je niet alleen realiseren. Het is ook veel mooier om het samen te doen met andere organisaties en ondernemers. Zo groeit het. Als bijvoorbeeld alle stenen schoolpleinen een Tiny Forest zouden worden is dat een grote groene vooruitgang.’

Tiny Forest

Het liefst plant IVN een Tiny Forest in stedelijk gebied; de plek waar vergroening het hardst nodig is. Landelijk zijn er al meer dan 150 van deze bosjes aangeplant. Het snel groeiende Tiny Forest is niet alleen goed voor de opname van CO2, maar biedt ook verkoeling op warme dagen en zorgt voor waterberging bij zware regenval. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna zeshonderd diersoorten in deze minibossen.

De natuur dichterbij

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt samen met gemeenten aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting Sensa en gerealiseerd in samenwerking met IVN Natuureducatie, gemeente Den Haag, Bosmakers, basisschool De la Rey en Wijkz.