Sensa Zorg

  >  Blog   >  5 onbewust meest gemaakte opvoedfouten

5 onbewust meest gemaakte opvoedfouten

We doorlopen allemaal de verschillende stadia van onze ontwikkeling in ons eigen tempo. Om een kind door een fase heen te helpen, zorg je dat jullie relatie je kind geeft wat het in deze fase nodig heeft om erdoorheen te groeien en er niet in vast te lopen. Door dat proces op te jagen of juist te negeren kan je ervoor zorgen dat je kind erin blijft steken. Hoe meer positieve energie je in je kind steekt in het begin, des te minder energie je er later in hoeft te steken en als ouders proberen we er het beste van te maken. Toch maken we onbewust fouten en hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van.

 

5 onbewust meest gemaakte opvoedfouten

1. Aandacht voor baby’s

Het niet reageren op een baby die huilt, jou aankijkt of spelletjes met je doet. Het is voor baby’s en kinderen noodzakelijk, en dus meer dan een behoefte, dat er op ze wordt gereageerd. Als we geen deel zijn aan het geven en nemen dat baby’s en kinderen van ons vragen, kan het zijn dat ze onzeker worden en dat ze zich onveilig of vermijdend hechten. Het zal ze later ook veel meer moeite kosten om een gezonde relatie op te bouwen.

2. Overgevoelig

De gedachte dat je baby of je kind gaat verwennen door te gevoelig te zijn voor zijn signalen. Als je in het begin de tijd neemt voor je baby, zal je baby eraan wennen dat er aan zijn hechtingsbehoefte wordt voldaan. Dat besef slaan ze op en weten dan dat ze erop kunnen vertrouwen en er niet steeds om hoeven te vragen. Als ze niet genoeg aandacht krijgen, kunnen kinderen gaan denken dat ze alleen echt bestaan als ze direct impact hebben op het gedrag of gevoel van de mensen om ze heen.

3. Obstakels wegwerken

Alle obstakels uit de weg ruimen. Alle obstakels worden door ouders weggeveegd om het makkelijker te maken voor het kind. In plaats van het kind aan te leren met tegenslagen leren om te gaan, worden alle moeilijkheden uit de weg geruimd zodat het leven makkelijk wordt gemaakt. Het kind hoeft er niet veel voor te doen.

4. Fantasie kind

Stiekempjes hopen dat je kind erg slim zal zijn en heel hoog zal scoren op school. Ook hopen dat je kind erg getalenteerd zal zijn en dus goed zal presteren op ballet, dans, muziek, sport enz. In de vroege jaren kan het zijn dat het goed gaat maar in de pubertijd zal het kind uitbarsten. Als ouder accepteer je onbewust niet hoe je kind is en wat zijn echte behoeftes zijn.

5. Genieten

Niet genieten van het leven met je gezin en vooral niet van de tijd die je samen met je kind kunt doorbrengen. Door het verwezenlijken van de prioriteiten in ons leven vergeten we meestal waar we echt behoefte aan hebben.

In mijn blog ‘Signalen voor te strenge ouderschap’ kun je ook lezen wanneer we te streng zijn voor onze kinderen. We zijn als ouders ervan overtuigd dat we het goed doen en dat is ook heel goed. Toch maken we fouten en dat is ook heel normaal. Het is belangrijk dat we af en toe ervan bewust worden en even wakker geschud worden. Het is mooi als we als ouders en hulpverleners hierbij elkaar op een positieve manier kunnen stimuleren.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog