Sensa Zorg

  >  Blog   >  Body shaming op scholen

Body shaming op scholen

Te veel sproeten, te licht of juist te donker, te kort, te dik, behaard, kroes haar, kaal enz. We hebben altijd wel wat te bekritiseren over het uiterlijk van de ander. Als volwassenen doen we dat bewust en onbewust en in het dagelijks leven, in tijdschriften, op tv, op videoclips, op social media is het bijna een norm geworden om het uiterlijk te bekritiseren. Mensen blijven elkaar beoordelen, er wordt continu verteld hoe je het beste gewicht kunt verliezen en hoe je ‘het perfecte lichaam’ kunt krijgen. Ook kinderen en jongeren doen aan body shaming op scholen. Wat is body shaming precies en hoe kunnen we het tegenhouden op scholen?

Wat is body shaming?

De betekenis van body shaming is het bekritiseren van iemands lichaam, uiterlijk, kleding of gewicht. Dit wordt vaak gedaan met als doel de persoon in kwestie belachelijk te maken. Door het hebben van ongepaste negatieve kritiek kan het leiden tot discriminatie  en pesten van mensen met overgewicht of mensen die er net anders uit zien dan diegene die de negatieve kritiek plaatst. Er wordt gekozen om alleen te kijken naar wat ‘verkeerd’ is aan diegene tegenover je en dat wordt ook meteen uitgesproken. Ook kan het voorkomen dat het uiterlijk van een persoon bekritiseerd wordt zonder dat diegene ervan afweet. Met body-shaming menen derden te kunnen bepalen hoe je lichaam eruit moet zien, terwijl ze niets van je af weten.

Wat zijn de gevolgen van body shaming op scholen?

  • Body shaming verhoogt het risico op depressie en andere mentale problemen.
  • Kinderen en jongeren hebben minder zelfvertrouwen waardoor ze een lagere eigenwaarde en zelfbeeld kunnen hebben.
  • Kinderen en jongeren worden op school buitengesloten omdat ze er anders uitzien, krijgen minder vrienden.
  • Body shaming veroorzaakt stress bij kinderen en jongeren wat kan zorgen voor slechte schoolprestaties.

Hoe kunnen we body shaming te lijf gaan op scholen?

Kinderen en jongeren kunnen voorlichting krijgen over zelfrespect, trots en zelfwaardering waarbij ze bewust worden gemaakt over hun unieke eigenschappen wat ze speciaal en anders maakt dan ieder individu. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren zich goed voelen in hun lichaam omdat ze zijn zoals ze zijn. Ouders en leraren spelen een belangrijke rol hierbij. Zij kunnen vroegtijdig opmerken of een leerling echt goed in zijn vel zit en of er werkelijk sprake is van body shaming. Ook is het van groot belang dat kinderen en jongeren bewust hun eigen lichaam en uiterlijk accepteren zoals het is. Het schoonheidsideaal zouden ze ver van zich moeten houden.

Tuba Gulbahce

Orthopedagoog