Sensa Zorg

  >  Blog   >  Complexe scheiding | Hoe ga je hiermee om?

Complexe scheiding | Hoe ga je hiermee om?

Een complexe scheiding is een ingrijpende situatie in het leven van kinderen. Bij deze gebeurtenissen kunnen ouders hun kind op een goede manier opvangen waarbij het kind het minste schade ondervindt. In een aantal gevallen kan het uit de hand lopen waarbij het kind belandt in een vechtscheiding van zijn ouders. De situatie is meestal complex en de ontwikkeling van het kind kan in gevaar komen. Hoe kunnen we als hulpverlener de juiste kennis toepassen om oplossingen te zoeken zodat kinderen op een normaal manier contact kunnen behouden met hun ouders? Hoe ga je als hulpverlener hier het beste mee om?

 

Complexe scheiding | Hoe ga je hiermee om?

Het kind in een echtscheiding

  • Het allerbelangrijkste is dat je als hulpverlener ervoor zorgt dat het over het kind gaat. Je zou je moeten focussen op het kind en kijken of de gebeurtenissen effect hebben op het kind. Meestal denken ouders in een scheiding dat kinderen hier niet onder lijden. Als hulpverlener kun je ouders duidelijk maken wat het kind hierbij kan beleven. Dit kun je doen door ouders te laten plaatsen in de belevingswereld van het kind.
  • Je kunt de kinderen koppelen aan een hulpverlener of een andere professional zodat ze een vertrouwensband kunnen creëren. Het is fijn voor het kind als het regelmatig een gesprek kan voeren met een professional die hij vertrouwd.
  • Als hulpverlener moet je je aanpak goed afstemmen zodat het ook effectiever is. Als de conflict in een beginfase is, kun je nog duidelijke afspraken maken aan tafel. Ook is het belangrijk om vooraf het dossier van het gezin goed in te lezen. Zo kun je beter begrijpen wat het gezin al heeft gehad en wat het hierna nog nodig heeft. Het is van belang dat er vroegtijdig ook andere professionals ingeschakeld kunnen worden als hier behoefte voor is.

Ouders in een complexe scheiding

  • Ouders horen ook na de scheiding als partners in ouderschap verder te gaan voor het kind. Je kunt als hulpverlener aandacht geven aan de onderliggende trauma’s zodat het conflict tussen de ouders kan verzachten. Het lukt hierbij niet altijd dat beide ouders contact blijven houden met het kind.
  • Als hulpverlener kun je ouders duidelijk maken dat ouders ook na de scheiding verantwoordelijk in hun rol als ouder of opvoeder blijven.
  • Ouders moeten na de scheiding zo snel mogelijk hun evenwicht vinden voor de basis van de veiligheid en ontwikkeling van hun kinderen. De hulpverlener zou hierbij een uitweg voor ouders kunnen vinden.

Hulpverlener

Als hulpverlener is het belangrijk dat je gaat voorkomen onderdeel te worden van het conflict. Kies geen partij en laat duidelijk merken dat je hier voor beide ouders bent en ook voor het kind. Nauwkeurig omschrijven van wat er aan de hand is en proberen er een oplossing voor te vinden, proberen te focussen op het kind is in eerste instantie belangrijk voor de hulpverlener.

Kortom in een complexe scheiding is het van belang dat de hulpverlener ervoor kan zorgen dat de complexe situatie uitgespeeld kan worden met de juiste methodes. Met de juiste oplossingen van de hulpverlener hebben kinderen meer kans op een normale contact met beide ouders.

Met Kind en Ouder Therapie biedt Sensa Zorg ook veel aandacht aan kinderen in gezinnen met complexe scheidingen. Door deel te nemen aan therapieën kunnen ouders en kinderen de relatie tussen elkaar verbeteren en aandacht geven aan vastgelopen ontwikkelingen.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog