Sensa Zorg

  >  Blog   >  Groene Zorg is een goede ondersteuning voor de klassieke zorgverlening

Groene Zorg is een goede ondersteuning voor de klassieke zorgverlening

Een fitnessruimte op een weiland waarbij je rustig kunt trainen, onder het genot van een heerlijke boswandeling een gesprek voeren of rustig ontspannen tussen de geiten en schapen. Het verzachten van de pijn van een cliënt met een terminale ziekte zou misschien wel lukken met al het groene om zich heen. Zou een rustgevende groene omgeving helpen om complicaties bij ziektes te verminderen? In hoeverre zal ‘Groene Zorg’ helpen bij een behandeling en klassieke zorgverlening ondersteunen?

Wat is Groene Zorg?

Groene zorg is een manier van zorg waarbij de natuur wordt ingezet voor coaching en therapie. In de Groene Zorg wordt gekeken in hoeverre de natuur een bijdrage kan leveren aan de ontwikkelingen in de klassieke zorgverlening. Dus bij het begeleiden van je cliënten zet je de natuur als het ware in als instrument voor de ontwikkelingen. Je kunt dit doen door ze te begeleiden op een zorgboerderij maar ook door meer groen te plaatsen in hun leefomgeving. Het gaat hierbij vooral om het ondersteunen van de gezondheid en welzijn van mensen.

Effecten van Groene Zorg

  • Herstel van stress, burn-out en verdriet.
  • Voorkoming van verergering van ziektes en complicaties.
  • Zelfwaardering, mindfulness, hoop in het leven.
  • Meer in beweging zijn.

Activiteiten in Groene Zorg

In de meeste gevallen speelt de Groene Zorg af op een ‘zorgboerderij’.  Dat is een boerderij waarbij mensen die begeleiding en zorg nodig hebben de mogelijkheid krijgen voor dagbesteding, wonen of werken. Ze kunnen dieren verzorgen of gewassen verbouwen. Ze kunnen mensen begeleiden die op bezoek komen of ze kunnen introductie geven. Bezoek aan de natuur kan helpen bij bepaalde aandoeningen. Hierbij kan men denken aan wandel en natuurcoaching. Wandelcoaching wordt ook toegepast bij overspannen werknemers. De natuur kan gezien worden als werkplaats waarbij werk en therapie gecombineerd kan worden. Ook kan je de werkvloer omtoveren tot een natuurlijke omgeving. Een therapeutische behandeling in het bos of in een tuin is ook een onderdeel van Groene Zorg.

Kortom Groene Zorg is een goede ondersteuning voor de klassieke hulpverlening. Het is duidelijk dat natuur goed is voor de gezondheid waardoor het nuttig gebruikt kan worden voor bepaalde behandelingen. Door de groeiende effecten van Groene Zorg zal het ook steeds meer toegepast worden. Meer informatie hierover kun je ook op Groene zorg vinden.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog