Sensa Zorg

  >  Blog   >  Kunnen we de kans op dementie verkleinen?

Kunnen we de kans op dementie verkleinen?

Naar de oorzaken van dementie wordt er al jaren veel onderzoek gedaan. In onze blog Dementie en vergeetachtigheid zijn soorten dementie beschreven. Het is nog niet bekend waardoor dementie wordt veroorzaakt. Er zijn wel een aantal risicofactoren die, door ze te vermijden, de kans op dementie verkleinen. Hieronder beschrijven we een aantal tips om de kans op dementie te verkleinen.

Gezonde levensstijl

Men kan de kans op dementie verkleinen met een gezonde levensstijl. Dr. David Perlmutter ( Perlmutter, 2019) beschrijft de verwoestende effecten van gluten, suiker en koolhydraten op de hersenen en het lichaam. Ook blijkt uit het onderzoek van de hersenstichting dat de hersenen langer fit blijven met een gezonde leefstijl. Een gezonde levensstijl krijgen we door;

  • voldoende lichaamsbeweging. Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Minimaal 20 minuten dagelijks lopen of sporten is aanbevolen, vooral als dit in de natuur kan. Wanneer dit buiten gedaan wordt, kan activiteit de negatieve effecten van stress verminderen en mentale toestand positief beïnvloeden.
  • het lichaamsgewicht onder controle te houden. Door te letten op onze lichaamsgewicht en door dit onder controle te houden kunnen we het risico op vele ziekten verminderen. Hierbij is laag-tot-matig alcoholgebruik, en matige inname van suiker en cafeïne van groot belang omdat deze de geestelijke gezondheid kunnen aantasten.
  • hoge mentale stimulatie. Het stimuleren van je geestelijke gezondheid kun je doen door onder andere te luisteren naar de signalen van je lichaam en geest. Ons lichaam heeft een zelf alarmsysteem dat ongewenste en schadelijke invloeden tegengaat. Het is daarom belangrijk om ons bewust te worden van deze signalen. Meditatie is een manier om naar dergelijke signalen te luisteren.
  • het voeden van de hersenen. Het proces van het leren helpt bij het verminderen van het risico op het ontwikkelen van dementie. Je kunt hierbij denken aan het ontwikkelen van vaardigheden, het lezen van boeken, nieuwe activiteiten of bezigheden ondernemen, bijvoorbeeld een studie volgen, puzzelen of de hersenen op een andere manier aan het werk houden.

De juiste beslissing

Als individu moeten we bewust kunnen zijn over de positieve en negatieve effecten op onze gezondheid. Wat maakt ons gelukkig? Hoe kunnen we beter naar ons lichaam luisteren? Hoe kunnen we ons weerstand tegen stress vergroten? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn algehele conditie goed blijft? Door zoveel mogelijk fijne ervaringen te hebben en door voldoende redenen te verzamelen om gelukkig te zijn kunnen we ons gelukkiger voelen en de slijtage van onze zenuwen- juist door onvoldoende gebruik- tegen gaan.

 

Tuba Gulbahce

Orthopedagoog

 

Perlmutter, D., Loberg, K., Grain Brain, Hodder & Stoughton 2019.