Sensa Zorg

  >  Blog   >  Leven met een psychische stoornis

Leven met een psychische stoornis

Het was behoorlijk rustig bij de speeltuin waar mijn nichtje van negen en zoon van drie vrolijk op de schommel zaten. Er kwam een jongen aan en wachtte netjes samen met zijn moeder voor het schommelen. Het jongetje werd enorm onrustig en begon met schreeuwen toen de rechter schommel vrij kwam. Mijn nichtje en mijn zoon keken stomverbaasd en waren erg geschrokken. De moeder van het jongetje probeerde heel snel uit te leggen dat hij autistisch is en dat hij elke keer alleen op de linker schommel wil schommelen. Het was een moeilijke situatie voor de moeder en een onbegrijpelijke toestand voor de kinderen. Leven met een psychische stoornis kan zwaar zijn, zowel voor de persoon als voor de familie. Hieronder een aantal adviezen hierover.

Leven met een psychische stoornis

Wat is een psychische stoornis?

We spreken van een psychische stoornis als een psychische klacht het dagelijkse ritme belemmert. Een psychische stoornis kan een grote impact hebben op het leven van een persoon doordat diegene er erg onder lijdt of er niet goed door functioneert in de sociale omgang, in vriendenkring of binnen het gezin. Het kan zijn dat mensen met behulp van familieleden en vrienden het kunnen verhelpen, maar meestal moeten ze beroep doen op professionals om geholpen te worden. 

Psychische stoornissen kun je door specifieke symptomen en factoren herkennen die uiteindelijk leiden naar de juiste classificatie.

Oorzaken voor het niet vroegtijdig opmerken van een psychische stoornis

  • Mensen willen niet toegeven dat ze een probleem hebben.
  • Ze zijn zich niet bewust van de klachten en verschijnselen voor een psychische stoornis.
  • Men kan geen onderscheid maken tussen een psychische stoornis en het psychisch gezond zijn.

Adviezen bij een psychische stoornis

  • Probeer gezond te eten.
  • Zorg dat je dagelijks aan sport of beweging doet.
  • Probeer contact te blijven houden met vrienden en familie.
  • Houd je zelf bezig met activiteiten zoals lezen, schrijven, tekenen en schilderen. In sommige gevallen moet je juist rust zoeken en minder bezig zijn met activiteiten.
  • Probeer ontspanningsoefeningen te doen.

Psychische stoornissen kun je onderverdelen in verschillende categorieën. Het kunnen hele zware stoornissen zijn waarbij het moeilijk is om normaal te leven. Voor bijvoorbeeld ouders met een autistisch kind zul je heel wat anders moeten toepassen dan iemand met Adhd. Een psychische stoornis kan ook heel licht zijn die je zonder professionele hulp kunt verhelpen. Elke dag kan een uitdaging zijn voor jong en oud met een psychische stoornis. 

Sensa Zorg is een instelling gericht op psychische hulpverlening aan kind en gezin, volwassenen en ouderen. Met GGZ Sensa wordt er een gerichte behandeling geleverd op het voorkomen en behandelen van psychische stoornissen. 

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog