Sensa Zorg

  >  Blog   >  Signalen voor te strenge ouderschap

Signalen voor te strenge ouderschap

Als ouder wil je een evenwichtige sociale, emotionele- en persoonlijkheidsontwikkeling voor je kind. Hier heb je grenzen en regels voor nodig. We hebben voor de ouderschap geen behoefte aan een diploma en niemand die er ook naar vraagt bij de geboorte van je kind. Er wordt vanzelfsprekend vanuit gegaan dat elk ouder zijn kind op de beste manier verantwoord opvoedt. Dat gaat niet altijd even makkelijk. Ouders proberen hun kinderen soms ook streng aan te pakken bij het opvoeden. Wanneer worden we te strenge ouders en is dat wel goed voor ons kind?

Signalen voor te strenge ouderschap

Signalen voor dat je te streng bent voor je kind

Instructies geven

Voortdurend instructies geven.  Door het aanhoren van teveel instructies kunnen kinderen dichtklappen en juist niks doen. Het kind hoort achter elkaar opdrachtjes die hij moet voldoen. Dit kan erg verwarrend en frustrerend zijn voor het kind waardoor het minder zal luisteren.

Weinig geduld

Strenge ouders hebben weinig geduld voor dwaasheid en zijn snel opvliegerig. Meestal willen kinderen niet serieus aan de slag en zijn ze meer bezig met gekkigheid, ze proberen je aan het lachen te krijgen en maken hierdoor de raarste grappen. Strenge ouders kunnen hier niet van genieten en kunnen het ook niet los laten.  

Hoge verwachtingen

De verwachtingen bij strenge ouders zijn te hoog dus ze hebben veel meer regels dan andere ouders. Ze gaan steeds meer regels opstellen om aan die verwachtingen te voldoen. Kinderen zullen gefrustreerd raken doordat ze niet aan die verwachtingen kunnen voldoen. Regels zijn goed maar door teveel regels kunnen kinderen van streek raken. Ze streven naar goedkeuring van hun ouders en als het niet lukt, is het erg teleurstellend voor het kind.

Regelmatig dreigen

Strenge ouders dreigen regelmatig vergeleken met minder strenge ouders.  ‘Als je je jas niet ophangt mag je geen tekenfilm kijken’, of ‘Ruim je kamer op, anders kom je niet bij ons zitten’, ‘Als je niet meer met je poppen speelt gooi ik alles weg’. Je gaat de dreigementen als ouder meestal niet nakomen en probeer het daarom wat minder te doen. 

Kinderen liegen meer

Kinderen liegen meer met te strenge ouders. Het is heel normaal dat elk kind een beetje liegt of soms iets verdraait. Kinderen met te strenge ouders liegen vaker of worden goede leugenaars om te voorkomen dat ze gestraft worden. 

Perfectionisme

Te strenge ouders proberen perfectionistisch te zijn en vinden het moeilijk om fouten te accepteren. Ze verwachten dat hun kinderen ook alles foutloos en perpect doen en zien niet dat deze verwachting nutteloos is.

Kortom het is belangrijk dat onze kinderen een gelukkige jeugd hebben, autonomie ervaren en dat ze uiteindelijk als verantwoordelijke mensen van het leven genieten. Bij het nastreven hiervan is het als ouder belangrijk dat we ons verantwoordelijk voelen, alleen moeten we er niet in doordraaien en het leven moeilijker maken voor onze kinderen. Het is aan de ouder zelf om de balans hierin te vinden.

Sensa Zorg houdt zich ook bezig met het bieden van hulp in gezinnen waar behoefte is aan pedagogische ondersteuning. De ondersteuning is erop gericht om ouders te stimuleren in sociaal, emotioneel- en cognitieve ontwikkeling. Voor meer informatie hierover kunt u (specialistisch) Jeugdhulp raadplegen.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog