Stresstraining van je kind in 7 stappen
Uit het onderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid blijkt dat langdurig stress tijdens het opgroeien kan leiden tot gezondheidsklachten op latere leeftijd. Te veel stress kan schade veroorzaken aan de hersenen en andere organen van het kind. Wat zijn de signalen voor stress en hoe kunnen we stress bij het kind gezond houden?
Signalen van stress bij je kind
Teveel spanning kan zorgen voor stress bij het kind. Het is hierbij van groot belang dat ouders of verzorgers dit op tijd signaleren voordat het overgaat op langdurig stress. Een beetje stress is wel nodig om het kind gezond te laten ontwikkelen. Het kan gezien worden als een factor die het kind helpt zich te beschermen tegen uitdagingen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.
Oorzaken en gevolgen van stress bij je kind
Stress bij kinderen kan veroorzaakt worden bij bijvoorbeeld gepest worden, leren op school, toetsen, problemen thuis, faalangst, te veel activiteiten, hoge verwachtingen ouders, overlijden enz.
Gevolgen van langdurige stress kunnen bijvoorbeeld zijn, buikpijn klachten, agressiviteit, hyperactiviteit, nagelbijten, slaapproblemen, gespannen spieren, vermoeidheid, hoofdpijn enz.
In 7 stappen stress gezond houden bij je kind
- Zorg voor een steunend sociaal netwerk. Voldoende steun en troost door ouders of andere belangrijke volwassenen in de buurt zal ervoor zorgen dat stress niet lang duurt. De hersenen zullen zich goed herstellen en het kind zal leren van zijn ervaring.
- Emoties op tijd herkennen. Een kind zou het een stuk makkelijker hebben als hij zijn eigen emoties zou kunnen herkennen en ook verwoorden. Dit is best moeilijk dus help het kind zijn emoties te benoemen en te uiten zodat ze zelf hulp vragen wanneer het nodig is.
- Zorg voor voldoende rust. Zonder voldoende rust en slaap zal het kind niet goed omgaan met gevoelens en zal hij ook gespannen en prikkelbaarder zijn. Als het kind te lang geen voldoende rust heeft gehad kan stress omslaan tot langdurig stress.
- Creëer een band met je kind. Laat je kind zich veilig en prettig voelen bij jou aanwezigheid. Probeer altijd met je kind te praten, neem hier de tijd voor. Probeer ook te luisteren naar wat je kind te vertellen heeft. Een gesprek voeren met een vertrouwd persoon zal zorgen voor ontspanning.
- Probeer leuke ontspannende activiteiten te doen. Dit kan sporten zijn of muziek of eventueel andere buitenschoolse activiteiten. In geval van stress kan dit een goede uitlading zijn voor het kind. Doe een keer aan kinderyoga!
- Structuur in het leven. Wanneer een kind een gestructureerd leven zal hebben, zal hij zich veel veiliger voelen. In geval van stress zal dit een goede houvast zijn.
- Hou je kind niet op afstand en probeer de situatie te begrijpen. Vaak is het aan het gedrag van het kind te zien dat hij gestrest is door bijvoorbeeld nagelbijten of agressief gedrag. In dit geval kun je het beste positief blijven en rustig regels opstellen.
Het is dus heel normaal dat kinderen een beetje stress hebben als wij ze maar goed kunnen helpen om het onder controle te houden. Belangrijk hierbij is dat stress niet overgaat op langdurig stress dat meestal de oorzaak zal zijn van lichamelijke klachten. Probeer het kind aan te leren om te gaan met stress en zorg als ouder/verzorger voor een veilige thuisbasis. Voor meer informatie kun u terecht op (specialistische) jeugdhulp.