Tips om je kind wegwijs te maken over social media
Als ouder heb je even je handen vrij als je kind achter de tablet of de telefoon zit. Kinderen kunnen er ongestoord uren achter zitten zonder wat van zich te laten horen. Het is in deze tijdperk heel vanzelfsprekend dat een kind al heel vroeg kennis maakt met social media. Hoe kunnen we onze kinderen bescherming bieden terwijl ze gebruik maken van internet? Hoe zouden we ons kind wegwijs kunnen maken over de omgang met social media? Lees verder voor een aantal tips!
Tips mediaopvoeding kind
- Ouders dienen kinderen en zichzelf te beschermen tegen anderen om mogelijke negatieve gevolgen tegen te gaan. Het internet is in de meeste gevallen ongefilterd waardoor kinderen blootgesteld kunnen worden aan niet geschikte onderwerpen.
- Het behouden van een goed en veilig klimaat. Kinderen zijn veiliger als ze goed geïnformeerd worden over het internet. Als kinderen onwetend blijven zouden ze in meeste gevallen ook meer kwetsbaar zijn. Men moet het kind goed uitleggen waarom iets wel mag en waarom juist niet.
- Bij het plaatsen van foto, film en geluidsopnamen van kinderen zouden de fatsoensnormen in acht genomen moeten worden. Een heel onschuldig foto van je peuter kan snel misbruikt worden door een ander. Probeer de privacy van je kind te behouden.
- Een goede balans proberen te vinden tussen digitale media, buiten spelen, sporten, sociale omgang, lezen en rust.
- Vroeg beginnen met het aanleren van gezonde mediagewoontes. Tegenwoordig is internet steeds vaker een vereiste. Het is makkelijk toegankelijk en het is handig voor kinderen om het te gebruiken als eerste onderzoek. De ouders horen hierbij goed af te wegen hoe groot de noodzaak is en of er vaak afgedwaald wordt.
- Als ouder-verzorger zouden we over de competenties moeten beschikken om ons kind mediawijs te maken zodat ze maximaal gebruik kunnen maken van wat social media bieden. Dit is noodzakelijk in de nieuwe samenleving om hier volwaardig aan te kunnen deelnemen. We hoeven als ouder niet te zeggen dat alles mag omdat bijna alle klasgenootjes bijvoorbeeld op instagram zitten of een snapchat account hebben. Als ouder is het afwegen van de voor en nadelen van het gebruik van social media enorm van belang.
Het internet is overal waardoor het moeilijker is om als ouder-verzorger je kind op afstand te houden. Het gebruik van social media heeft zijn voordelen maar ook zijn nadelen. We willen als ouder-verzorger of pedagogisch medewerker er alles aan doen om ons kind mediawijs te maken. Hiervoor moeten we zelf een voorbeeld zijn en het kind informeren over het optimaal benutten van social media op de veiligste manier. Voor meer informatie hierover kunt u ook (Specialistisch) Jeugdhulp raadplegen.
Tuba Gulbahce
Orthopedagoog