Sensa Zorg

  >  Blog   >  Tips voor gezond thuiswerken met kinderen tijdens de corona crisis

Tips voor gezond thuiswerken met kinderen tijdens de corona crisis

gezond thuiswerken met kinderen

Een fulltime baan en een gezin was al een hele uitdaging. Nu we weten dat we meer dan een maand thuis moeten werken met kinderen kijken we er tegen op. Thuiswerken is niet makkelijk te combineren met de zorg van kinderen tijdens de corona crisis. We kunnen er ook niet eventjes tussenuit met de kinderen. Hoe kunnen we met kinderen thuis op een gezonde manier thuiswerken?

Tips voor gezond thuiswerken met kinderen

  • Wees structureel en maak een planning. Net zoals op school is het handig als je een dagplanning voor de kinderen hebt en ook voor jezelf. Zorg dat ze speelse activiteiten hebben en minder actieve activiteiten waarbij ze zelf aan de slag kunnen.
  • Maak duidelijke afspraken met je partner en wissel af. Als jullie beide moeten werken kunnen jullie taken afwisselen en een goede werkindeling maken. Terwijl de een zich focust op het werk kan de ander zich bezig houden met de kinderen.
  • Probeer eerder op te staan dan de kinderen en laat ze lekker uitslapen zodat je kan profiteren van de rust in de ochtend. Je kunt in de ochtend ook efficiënter werken. Ook is het handig als je doorwerkt nadat de kinderen zijn gaan slapen.
  • Profiteer van de middagdutjes. Tijdens het middagdutje kun je ervoor kiezen om zelf rust te nemen of juist in alle rust door te werken.
  • Zonder je af van je kind en creëer je eigen werkplek.  Leer je kind aan dat hij binnen mag komen als er een groen plaatje hangt aan de deur, en bij een rood plaatje mag hij niet binnenkomen.
  • Probeer af en toe ook samen aan tafel te werken. Terwijl ze bezig zijn kun je ook verder werken. Vragen kun je proberen uit te stellen want daar komt geen einde aan. Geef ze een moment waarbij ze vragen kunnen stellen en daarna kunnen ze weer verder. 
  • Als je een deadline hebt of een conference call zet je kinderen dan voor de tv met een leuke film. Zo houd je ze een tijdje stil en kun je rustig verder.

Zo kun je thuis toch verder werken ondanks de corona crisis. Je hoeft niet naar eindeloze vergaderingen, je kunt je dag goed indelen en je komt niet in de file terecht. Zie het als een unieke kans om er het beste van te maken en probeer een balans te vinden tussen werk en privé.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog