Sensa Zorg

  >  Kennisbank   >  Wat is depressie?

Wat is depressie?

Depressie is een stemmingsstoornis waarbij je levensmoe bent, je hebt nergens zin meer in, verlies van levenslust en je voelt je enorm neerslachtig. Je hebt verschillende vormen van depressie, waarbij de gevoelens kunnen variëren van een korte dip tot enorme zwaarmoedigheid. Volgens het CBS hebben 3 procent van de mensen in Nederland van 25 jaar of ouder met een minimaal hbo-opleiding afgelopen jaar een depressie gehad. Bij de leeftijdscategorie 18-24 jaar komt depressie het meeste voor en ook meer bij mannen dan bij vrouwen. Ook bij kinderen en jongeren kan depressie voorkomen. Ook mensen met autisme krijgen vaak te maken met depressie.

Depressie kind

Kenmerken van depressie

Kernsymptomen van depressie;

  • Voortdurende neerslachtige stemming of een terugkomende neerslachtige stemming.
  • Een verlies aan interesse in alle activiteiten of een groot deel ervan gedurende grootste deel van de dag of bijna elke dag.

Volgens het handboek DSM-V heeft iemand depressie wanneer minimaal een van de bovengenoemde kernsymptomen gedurende minstens twee weken aanwezig is en bij dagelijkse aanwezigheid van minimaal 5 van de onderstaande symptomen. 

  • Slaapgebrek of te veel slapen.
  • Vermoeidheid en verlies aan energie.
  • Eetproblemen. Te veel eten of te weinig eten waardoor er verandering in het gewicht ontstaat.
  • Klachten in geheugen en functioneren
  • Fysieke onrust of vertraging
  • Voortdurend denken aan de dood
  • Gevoelens van waardeloosheid en onterechte schuldgevoelens.

Soorten depressie

Lichte depressie

Bij lichte depressie kan het zo zijn dat de klachten niet serieus genomen worden, omdat je de dagelijkse bezigheden nog kunt doen. Het is goed dat de lichte klachten op tijd behandeld worden zodat ernstige klachten voorkomen worden.

Zware depressie

Bij zware depressie worden de verschijnselen snel erger en er treden meer symptomen op. Je kunt de meeste dagelijkse bezigheden niet meer doen. De symptomen zorgen voor ernstig lijden en kun je niet meer onder controle houden.

Psychotische depressie

Een psychotische depressie wordt ook gerekend tot de zwaardere vormen van depressie waarbij je de grip op de werkelijkheid kwijtraakt. Je kunt hierbij hallucineren en gedachten krijgen die onwerkelijk zijn. 

Chronische depressie

Deze vorm van depressie duurt langer dan twee jaar waarbij de klachten ernstig zijn. Het kan zijn dat de periodes afwisselen van hele zware tot aan wat betere periodes.

Dysthyme depressie

Dysthyme stoornis is een lichtere vorm van chronische depressie en duurt ook minstens twee jaar. De klachten zijn alleen niet heel ernstig en niet alle symptomen zijn aanwezig.

Postpartum depressie

Wanneer na de bevalling de neerslachtigheid bij de moeder ernstig is kan er sprake van depressie zijn. Het kan tijdens de zwangerschap tot na uiterlijk vier maanden na de bevalling optreden. Vrouwen die hieraan lijden kunnen enorm prikkelbaar zijn.

Seizoensgebonden depressie

Wanneer een depressie ieder jaar in hetzelfde seizoen zich vertoont, is er sprake van seizoensgebonden depressie. Je kunt het onderverdelen in winterdepressie, herfstdepressie, zomerdepressie en voorjaarsmoeheid.

Bipolaire of manisch depressieve stoornis

Deze vorm van depressie wordt gekenmerkt door afwisselende optreden van depressieve en manische stemmingen. Je kunt je het ene moment abnormaal vrolijk voelen en het andere moment enorm prikkelbaar en ontvlambaar. Het zijn tegenstrijdige gevoelens waarbij je naast somberheid ook een uitgelaten stemming kunt hebben.

Hoe ga je om met depressie bij je kind?

Het kan bij kinderen lastig zijn om depressie te herkennen omdat de signalen niet altijd duidelijk naar voren komen. Wanneer een kind depressieve symptomen vertoont of depressieve buien heeft kun je hem een beetje helpen door te letten op de volgende punten;

  • Luister naar je kind en bespreek je gedachten en gevoelens.
  • Bespreek de klachten, neem ze serieus en vraag ook door.
  • Probeer je kind te stimuleren in dingen die hij leuk vindt en waar hij plezier in zal hebben.
  • Laat je kind zien dat je trots bent in de dingen die hij goed doet en probeer hem zo te motiveren.
  • Probeer positief te blijven en probeer er voor je kind te zijn. Een vertrouwd persoon die naar hem luistert zal de stress wegwerken.
  • Probeer samen met je kind activiteiten te doen.

Vragen over depressie?

Heb je nog vragen over depressie en ben je benieuwd naar onze aanpak? Neem dan contact met ons op.