Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  Acceptatie van je kind door slow living

Acceptatie van je kind door slow living

We hebben steeds minder sociale contacten, het aantal burn-outs neemt toe, we willen steeds meer uitgeven en dus ook steeds meer geld. Allemaal aspecten waardoor veel meer mensen ongelukkig zijn. Met slow-living gaat men voornamelijk op zoek naar geluk en rust. Het zorgt ervoor dat mensen meer genieten van hun leven en dus minder stress en meer gezondheid hebben. Je kunt focussen op de kwaliteit van je leven in plaats van wat je bereikt. Ouders hebben bij de opvoeding het niet altijd makkelijk bij het accepteren van al het negatieve. Zou slow-living helpen bij het accepteren van je kind? Hieronder een aantal tips.

Wat is slow living

Slow-living is letterlijk vertaald: langzaam leven. Het geven van meer aandacht aan alles wat dierbaar voor je is en minder haastig en meer kwalitatief leven. Je gaat jezelf niet volplannen om hard te werken voor succes. In plaats daarvan doe je rustig aan en creëer je een leven waar je kunt luisteren naar het innerlijke.

Acceptatie van je kind door slow living

Je kind opvoeden met slow living 

  • Leef met meer aandacht en leef bewuster. Je kunt accepteren dat je kind niet aan jou droombeeld voldoet. Je kunt ervoor kiezen om meer aandacht te geven aan de vaardigheden waar je kind wel goed in is. Je accepteert je kind op zijn eigen niveau. In mijn blog over opvoeding van het kind kun je hier meer over lezen.
  • Minimaliseer spullen en activiteiten. Al het overbodige schrappen in je huis en je hoofd waardoor er meer rust komt in je leven. Zorg ook voor rust in de kamer van je kind. 
  • Lees veel en probeer ook te schrijven en laat je kind ook schrijven. Jullie kunnen beide beginnen met het bijhouden van een dagboek. Zo leer je om te schrijven over je gevoelens en gedachtes. Als je kind nog niet kan schrijven kan jezelf voor je kind schrijven. Het is ook leuk om het later terug te lezen.
  • Werk aan je tijd en stop met multitasking. Je bent niet nuttiger als je per dag zoveel dingen tegelijk kan doen. Probeer je tijd goed in te delen en hou rekening met je kind. Je kunt je kind beter begrijpen en accepteren als je voldoende kwalitatieve tijd met hem doorbrengt. Leer vooral te genieten van de tijd die je doorbrengt met je gezin.
  • Probeer het materialistische opzij te schuiven en geef meer aandacht aan het innerlijke. Je bent niet wat je koopt. De buitenkant, dus de kleren van je kind, bepalen niet hoe goed je bent als ouder. 
  • Ga op zoek naar gezonde gewoontes zodat je bewuster en duurzamer met je gezin kunt leven. Je kind zal ook die gewoontes vroeg of laat van je overnemen.
  • Ga op zoek naar balans en sta meer stil bij wat je doet als ouder. Kun je samen met je kind gelukkig zijn om de kleinste dingen of gebeurtenissen? Kun je samen lachen en tijd doorbrengen. Je kind hoeft niet te voldoen aan al je verwachtingen. Probeer dit los te laten door tevreden te zijn met wat je hebt.

Acceptatie met slow living

Accepteren met slow living bij het opvoeden is niet dat je je erbij neerlegt, maar dat je inziet wat er gaande is. Na acceptatie is het makkelijker en zinvoller om iets te veranderen. Met behulp van slow living kun je luisteren naar jezelf en sneller accepteren dat ook je kind een eigen mening of voorkeur kan hebben. 

Kortom door je te focussen op de kwaliteit van je leven zal je als ouder meer tevreden zijn met wat je hebt en wie je allemaal om je heen hebt. Door minder haastig te leven met minder hoge verwachtingen zul je bewust zijn van de betekenis van het echte leven.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog