Sensa Zorg

  >  Blog   >  Lezen is goed voor de ontwikkeling van kinderen

Lezen is goed voor de ontwikkeling van kinderen

 

‘Eend was mopperig.

De vijver was opgedroogd, dus ze kon niet zwemmen. En ze had niemand om mee te spelen.

Een klein grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal.’ ¹

 

Tijdens de nationale voorleesdagen van deze week wordt er gelezen uit het prentenboek van het jaar ‘Moppereend’. Eend is mopperig, omdat niemand met haar wil spelen en gaat gedurende dit boek van mopperig naar heel chagrijnig. Ze wordt ook nog eens achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt. De andere dieren proberen haar op te vrolijken door te vragen of ze met hen mee wil doen. Geen schijn van kans! Die worden uiteindelijk ook allemaal aangestoken door het gedrag van de eend. Uiteindelijk barst de wolk wat zorgt voor miljoenen grote stralende druppels, spelende dieren van vreugde in de plassen en de modder en een prachtige regenboog. Hoe donkerder de wolken ook worden, hoe slechter het ook gaat, er zal een einde aan komen.

Waarom is (voor)lezen heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen? En blijft het ook leuk of kunnen we het leuker maken? We zullen ons hele leven blijven lezen, de een leest de krant en de ander een tijdschrift. Naarmate je ouder wordt, blijf je lezen, datgene wat je leest verandert alleen maar. Lezen is goed voor de ontwikkeling van taal. Het lezen vergroot en verrijkt je woordenschat waardoor het makkelijker is je te verwoorden van je eigen gedachten. 

Volgens de Raad voor cultuur zijn mediawijsheid en geletterdheid belangrijke voorwaarden  voor een goed functionerende maatschappij. Het lezen van literatuur verandert mensen op het vlak van opvattingen, sociale cognitie en geestelijk, fysiek welzijn.²

Het lezen zorgt voor de sociale ontwikkeling. Een kind kan zich verplaatsen in verschillende personages waardoor hij ziet dat ieder anders denkt in dezelfde gebeurtenis of situatie. Kinderen leren zich beter concentreren en daarnaast stimuleert lezen de fantasie.

 

Tips om het lezen leuker te maken;

  1. Begin met interactief voorlezen. Je kunt je kind extra bij het verhaal betrekken door bijvoorbeeld vragen te stellen. Lees het boek eerst zelf door. Tijdens het voorlezen kan je meedoen met bepaalde uitdrukkingen en emoties. De intonatie moet bij dat ene spannende fragment hetzelfde zijn als alle voorgaande keren. De hoofdpersoon is bijvoorbeeld muisstil van de angst waarbij jij jezelf kleinmaakt en leest met een piepstem. Achteraf kun je napraten over het verhaal en over de ervaringen van je kind om zo een verbeelding te maken met de leefwereld. Wat zou jij doen in geval van de moppereend? Of als er boven jou hoofd een grote grijze MEGANTISCHE wolk hing? Zo leert het kind om zijn eigen gevoelens onder woorden te brengen.
  2. Het bevorderen van de taalontwikkeling en woordenschat. Lees altijd voor zoals het in het boek staat. Verzin dus geen makkelijke woorden voor in plaats van de moeilijkere woorden die in het boek staan. Zo leert het kind nieuwe woorden. Als het kind het niet begrijpt, probeer het dan uit te leggen. De mondelinge taalvaardigheid van het kind wordt bevorderd.
  3. Neem er de tijd voor! Samen lezen voor het slapen gaan zorgt voor rust en regelmaat. Het is van belang dat je een uur voor het slapen gaan ontspannende activiteiten doet zoals lezen. Dit is vanzelfsprekend voor een goede nachtrust.
  4. Laat je kind zelf een boek uitkiezen. Je kunt ze er natuurlijk wel bij helpen. Het is leuk als de fantasie en nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. “Bestaat een Gruffalo wel echt? En kunnen we hem ook tegenkomen in het bos?”  Zo zullen ze het ook superleuk vinden om te lezen of voorgelezen te worden. Van het lezen kan een kind heel veel leren van de wereld om zich heen. Voorlezen opent een andere, soms nieuwe wereld. Hoe hebben mensen vroeger geleefd samen met de Dinosaurussen? Dat kan toch eigenlijk niet? Of wel? 
  5. Naspelen van het verhaal. Probeer met het hele gezin het verhaal in het boek na te spelen. Zo zal het kind de gebeurtenis helemaal naleven. Ook zullen jullie er als gezin veel plezier bij hebben. Met behulp van naspelen kun je aandacht geven aan het verhaalbegrip.
  6. Geef je kind een vertrouwd gevoel. Volgens Feddema³ krijgen kinderen die voorgelezen zijn een vertrouwd gevoel met boeken waardoor ze zelf enthousiaste lezers worden. Ook vervelen zich minder op school, zijn leergieriger, hebben een bredere algemene kennis en ze ontwikkelen zich beter. Uiteindelijk zullen kinderen die veel voorgelezen zijn ook eerder zelfstandig lezen.

Met de hoop dat we onze hele leven blijven lezen en ontlezing tegengaan!

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog

 

¹J.Dunbar,Petr Horacek, Moppereend, Rotterdam; Lemniscaat 2018. ²Lees: een omroep tot een leesoffensief (advies van juni 2019 aan de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven), 2019,www.raadvoorcultuur.nl. ³G.Feddema, de Gouden regels van de opvoeding, Warnsveld: Terra Lannoo 2005.