Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  Puberopvoeding 2: hoe ga je om met je puber?

Puberopvoeding 2: hoe ga je om met je puber?

Ouders van pubers zitten soms met de handen in het haar en begrijpen niet waarom hun kind zich nu opeens anders gedraagt en absoluut geen zin heeft om een woord te wisselen. In de eerste blog over puberopvoeding hebben we besproken hoe de ontwikkeling in de hersenen verloopt tijdens de pubertijd. Zo hebben we bepaalde gedragingen proberen te verklaren. Nu zullen we ons verder verdiepen in hoe we ons als ouders kunnen gedragen ten opzichte van onze pubers. Dus hoe ga je als ouder om met je puber? 

Puberopvoeding 2: hoe ga je om met je puber?

Wees een voorbeeld

Als ouder zul je het belangrijkste voorbeeld zijn in het leven van je puber. Het kind zal uiteindelijk doen wat hij gezien heeft van zijn ouders. Gedrag die altijd is afgekeurd door ouders zal door de puber uiteindelijk ook afgekeurd worden.

Voer positieve gesprekken

Pubers komen meestal in verzet tegen regels die door ouders zijn opgesteld. Probeer je kind op een positieve manier uit te leggen waarom die regels belangrijk zijn. Laat het kind merken dat hij je vertrouwen kan winnen door zich aan de regels te houden en dat je daarna ook wat soepeler kan zijn. Wees altijd toegankelijk voor je puber zodat hij je vertrouwt en uiteindelijk ook altijd naar je toekomt voor een gesprek.

Vermijd heftige reacties en discussies

Het is moeilijk om controle te hebben over het pubergedrag van je kind dus probeer je eigen gedrag onder controle te houden. In plaats van heftige discussies te voeren kun je vertrouwensband creëren door rustig te blijven en vergevensgezind te zijn. Wees streng wanneer het echt nodig is en geef hem de begeleiding die hij nodig heeft op de weg naar volwassenheid.

Toon waardering en respect

Ook al maakt je kind veel fouten, blijf hem respecteren door rustig te blijven en duidelijk te maken dat je hem begrijpt. Hoe meer respect hij van jou zal zien, hoe meer hij het later zal waarderen. Hij zal ook respect tonen naar jouw handelswijze wanneer hij ziet dat hij er profijt bij heeft gehad.

Geef verantwoordelijkheden

Pubers hebben geen zin in het leven en het is vaak moeilijk om ze uit hun kamer te halen. Het kind moet beseffen dat hij ook een bijdrage moet leveren in het huis door ook taakjes te verrichten. Je kunt je kind laten meehelpen met het huishouden door beetje bij beetje kleine verantwoordelijkheden te geven. Ze moeten inzien hoe ze zichzelf nuttig kunnen maken en als ouders kun je ze ook laten leren van hun fouten.

In deze unieke periode van de pubertijd is het een tijd van risico’s, grenzen en unieke mogelijkheden. We worden als ouders opzij geschoven en de mening van vrienden wordt opeens belangrijker dan die van ouders. Het is een moeilijke en verwarrende tijd maar tegelijkertijd ook heel normaal waarbij pubers zich kunnen ontwikkelen tot een uniek individu. Het beste is om als ouder toch niet op de zijlijn te staan en je puber te helpen bij deze ontwikkeling door hem zo effectief en voorzichtig mogelijk te benaderen.

Om je hier meer wegwijs over te maken kun je ook (specialistisch) jeugdhulp raadplegen. Hiermee probeert Sensa Zorg ondersteuning te bieden aan kinderen die door hun gedrag problemen veroorzaken in het gezin.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog