Sensa Zorg

  >  Blog   >  Wat zijn de effecten van een hond op het gedrag van een kind met autisme?

Wat zijn de effecten van een hond op het gedrag van een kind met autisme?

Sinds een maand is Thijs (de hond) aanwezig bij het gezin met een autistisch kind. Hij gedraagt zich heel goed, ook in nare situaties. Het kind krijgt heel veel liefde en ook ontzettend veel steun van Thijs. Tijdens bepaalde frustraties komt Thijs er heel snel bij en zorgt voor afleiding door met het kind te spelen. Hij is een echte steunpilaar die zorgt voor zelfvertrouwen en veiligheid. In hoeverre kan een hond eigenlijk effect hebben op het gedrag van een kind met autisme?

Wat is autisme bij een kind?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier verloopt dan bij kinderen zonder autisme.  Kinderen kunnen hierdoor moeite hebben met het maken van contact en de taalontwikkeling. Het vasthouden aan rituelen vinden ze belangrijk en ze kunnen niet tegen veranderingen. De ernst van de symptomen varieert per kind en verloopt ook bij elk kind anders. Het is mogelijk dat het kind op latere leeftijd vast komt te zitten en een diagnose krijgt. Het is ook mogelijk dat het kind op vroege leeftijd diagnose van autisme krijgt en dat er later in de leeftijd niet meer gesproken wordt van autisme.

De effecten van een hond bij begeleiding van een autistisch kind

  • Minder stress bij de ouders. De opvoedingsstress wordt niet weggenomen, maar de ouders hebben wel minder stress omdat ze beter kunnen communiceren met het kind. Ze zijn minder depressief en kunnen de situatie beter aan.
  • Verbetering in het gedrag van het kind. De aanwezigheid van een hond vermindert vaak de angst en driftbuien van een kind. Het kind raakt minder overstuur bij veranderingen.
  • Verbetering van de kwaliteit van het gezin. Het gezin kan makkelijker naar buiten zonder dat het kind tegenstribbelt. Ze worden niet geïsoleerd en kunnen meer activiteiten buitenshuis doen.

Wat is een autismebegeleidingshond voor een kind?

Doordat kinderen met autisme gevoelig zijn voor veranderingen kunnen ze onverwacht gedrag vertonen zoals wegrennen op straat. Ze kunnen zich bijvoorbeeld ook heel angstig voelen bij vreemde en onbekende situaties of omgeving. Een autismebegeleidingshond kan hierbij goed helpen. Het kind wordt met een tuigje aan de hond gekoppeld waardoor wegrennen niet mogelijk is. Het kind krijgt een band met de hond en het geeft ook een positieve effect op zijn gedrag.

Een hond kan dus zorgen voor duidelijke positieve effecten op het gedrag van een kind met autisme. Het kan een goede steunpilaar en een goede kameraad zijn waardoor het kind meer zelfvertrouwen krijgt. Met een hond kan een kind positieve veranderingen vertonen vergeleken met zijn gedrag. Ook zorgt het voor rust bij het hele gezin. Voor meer informatie kunt u ook  specialistisch jeugdhulp raadplegen.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog