Sensa Zorg

  >  Blog   >  7 wandelroutes in Amsterdam

7 wandelroutes in Amsterdam

Wonen in grote steden kan voor veel onrust en stress zorgen, waardoor we alle drukte willen vermijden door rust te zoeken in de natuur. Een natuurlijke omgeving heeft een positieve effect op de gezondheid. In mijn blog over ‘Groene Zorg’ kun je hier meer over lezen. Er zijn ook in Amsterdam genoeg plekken waar je kunt wandelen in de natuur om te ontsnappen van de drukte en het lawaai van de grote stad. Hieronder tref je een aantal wandelroutes in Amsterdam waar je heerlijk kunt genieten van de natuur.

Het Amsterdamse bos

Het Amsterdamse bos kent 7 wandelroutes die je door de verschillende natuurgebieden kunt lopen. Je kunt ook deelnemen aan een excursie of een wandeling maken met de boswachter. Tijdens je wandelingen kun je verschillende dieren, planten en bomen tegenkomen. In het voorjaar kun je genieten van de prachtige bloesems aan de kersenbomen in het bloesempark. Je kunt Schotse Hooglanders tegenkomen die aan het rond grazen zijn. Ook kun je genieten van het oer-Hollands poldertje in polder Meerzicht met weidebloemen en weidevogels.

7 wandelroutes in Amsterdam

De Tuinen van West

De Tuinen van West bestaan uit vier polders; de Osdorper binnenpolder Noord, de Osdorper binnenpolder Zuid, de Osdorper bovenpolder en de Lutkemeerpolder. Het is een prachtige, unieke en functionele gebied met een authentieke karakter om doorheen te wandelen. Je kunt als bezoeker fietsen, wandelen, groente en fruit plukken, eieren zoeken, het fluisterbos bezoeken en al het natuur bewonderen. Er worden binnen en buiten ook regelmatig activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld talentenbegeleiding voor hoogbegaafde jongeren. Ook kun je heel veel kunst en cultuur tegenkomen zoals in ‘de 1800 Roeden’. Dit is een cultureel bedrijventerrein in de natuur waar je een kijkje kunt nemen bij de kunstenaars en andere culturele ondernemers.

Het Diemerbos

Het Diemerbos bestaat uit twee delen met elk een eigen karakter. Een gedeelte van het bos is ingericht voor recreatie, zoals picknickplekken of een speelbos voor kinderen. De wandelroute loopt door moerasbos, langs nat grasland, plassen en rietland. Tijdens het wandelen kun je veel planten en dieren tegenkomen.

De Weespertrekvaart

De Weespertrekvaart is omgeven door groen en er ligt een kleine haven. Het is een buitenplaats met fiets- en wandelpaden. Je kunt de wandelroute beginnen bij Metrostation Weesperplein. Je loopt langs chique huizen aan de Weesperzijde en later door de Watergraafsmeer waar veel groen te vinden is. Je komt langs park Frankendael en langs Betondorp waar Johan Cruijff is opgegroeid. Uiteindelijk kom je bij de Weespertrekvaart en als je verder loopt bij de Arena.

De Bretten

De Bretten is een groene wildernis die ligt tussen de Haarlemmerpoort en Halfweg. Ook hier kom je bijzondere vogels en planten tegen. Tussen de bramenstruiken kun je op het onverharde pad avontuurlijke wandelingen maken. Deze laatste stadswildernis bestaat verder uit veenweidegebieden, moerassen en heuvels.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Dit is een natuurgebied ten zuiden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland waar je geweldig kunt wandelen. Het is een duinlandschap met prachtige plantensoorten en waar je, met een beetje geluk, ook wilde vossen en herten kunt tegenkomen.

Stad Amsterdam

In plaats van dat je door de natuur wandelt kun je er ook voor kiezen om tussen de gebouwen te wandelen in de Oude stad, de zuidelijke grachten en in de Jordaan. Je kunt door de volksbuurt Jordaan wandelen met kleine restaurantjes en cafés en tussen de hofjes lopen. Je loopt langs de prinsengracht, het Anne Frank huis en de Westerkerk. In de Oude stad kom je langs de Nieuwmarkt, de Oude Kerk, het Paleis op de Dam, het Begijnhof en nog veel andere bezienswaardigheden. In de zuidelijke grachten kun je de grachten ontdekken en winkelen in de Negen Straatjes. In dit gedeelte van Amsterdam zul je veel van Amsterdam ontdekken op historisch en cultureel gebied, maar je zult wegens de drukte niet echt tot rust komen.

Ook Sensa Zorg gelooft erin dat een natuurlijke, groene omgeving helpt om gezondheid te ondersteunen. Met Groene Zorg bieden ze steeds meer groene diensten aan die aansluiten bij de reguliere zorg. Hierbij kun je vooral denken aan wandelcoaching.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog