Sensa Zorg

  >  Blog   >  8 tips voor ouders met angstige kinderen

8 tips voor ouders met angstige kinderen

Angsten kunnen vaak voorkomen bij kinderen en hoort bij de normale ontwikkeling. Kinderen kunnen bang zijn voor vreemden, voor monsters, voor beestjes, voor eenzaamheid, voor gediscrimineerd worden, of om fouten te maken. Het ene kind is wat sneller bang dan het andere en het bang zijn veranderd per leeftijd. Ouders zouden hiervoor jeugdhulp kunnen krijgen, maar zelf zouden ze ook de beste geruststelling kunnen zijn waarbij ze hun kinderen het beste kunnen helpen met hun angsten. Hieronder een aantal tips voor ouders met angstige kinderen.

angstige kinderen

Signalen opmerken 

Ouders kunnen het beste de signalen van bang zijn opmerken. Kinderen die angstig zijn, kunnen vaak last hebben van buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, piekeren, bedplassen en vermijdingsgedrag. In sommige gevallen kun je ook opmerken dat je kind erg veel behoefte heeft aan geruststellende woorden en veel steun. 

Bespreekbaar maken

Door angsten van je kind bespreekbaar te maken en door ze niet uit de weg te gaan, kun je je kind het beste helpen. Doe dit door de angst voorzichtig, beetje bij beetje te bespreken en biedt veel ondersteuning aan.

Neem de gevoelens serieus en accepteer het

Het is van groot belang dat je de angst opmerkt en ook benoemt en niet ontkent. Neem het zeker serieus, maar je hoeft het niet te groot te maken. 

Angsten projecteren 

Het kan zo zijn dat angsten van ouders geprojecteerd worden op de kinderen. In dit geval kunnen ouders het beste hun angsten bespreken met vrienden, familie of een psycholoog in plaats van dat de kinderen eronder lijden.

Angsten delen

Probeer je kind een realistisch beeld te geven van wat er gebeurt. Praat over de negatieve dingen, maar ook over de positieve dingen. Vertel je kind over je eigen angsten en laat zien dat bang zijn niet erg is en dat die gevoelens er best mogen zijn. Het is normaal en is een onderdeel van het leven. Je mag best wel bang zijn en ieder mens ervaart dat wel een beetje in zijn leven.

Het goede voorbeeld geven

Door kalm te blijven en geruststellend te handelen wanneer je kind heel angstig is, zorg je ervoor dat je kind ook niet nerveus wordt of dat hij minder nerveus wordt. Hierdoor leer je je kind vaardigheden aan die hem kunnen helpen om zelfstandig met zijn angstige gevoelens om te gaan en in stressvolle situaties kalm te blijven. 

Geef je kind de ruimte

Probeer je kind aan te moedigen bij elke stap die hij neemt en probeer hem als ouder te steunen. Geef je kind de ruimte om zelf elke stap te nemen in plaats van dat jij alles overneemt.

Moedig je kind aan

Laat je kind voelen hoe trots je op hem bent door hem complimenten te geven. Het is belangrijk dat je kind zich sterk voelt en juist niet onzeker.

Overmatig of extreme angsten

Kortom angst is heel normaal en natuurlijk. Bij kinderen is het belangrijk dat ze zich niet op hun gemak voelen wanneer er gevaar dreigt en dat ze om hulp roepen. Het kan wel een probleem worden wanneer je geen controle meer hebt over de mate. Als ouders kunnen we het in controle houden voordat overmatige of extreme angsten een angststoornis ontwikkelen. Wanneer dat wel het geval is kunnen ouders GGZ Sensa raadplegen om psychische hulpverlening voor hun kind en ook opvoedondersteuning te krijgen om als gezin snel verholpen te worden.

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog