Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  Achtervolging van het verleden bij het opvoeden van je kind

Achtervolging van het verleden bij het opvoeden van je kind

We zijn zelf op een bepaalde manier opgevoed en dat heeft invloed op ons als ouder. Een kritische analyse van de kindertijd kan bij sommige ouders pijnlijk zijn. Als je jeugd anders is verlopen in negatieve zin, kan het enigszins ongemakkelijk zijn om daarop terug te kijken. Veel van wat we hebben meegekregen is niet binnen ons bewustzijn. Hierdoor is het moeilijk om te weten of je reactie op wat je kind doet, te maken heeft met je verleden. Hieronder een aantal tips over hoe we ons verleden kunnen loslaten bij het opvoeden van ons kind.

Achtervolging van het verleden bij het opvoeden van je kind

Tips voor het loslaten van je verleden

  • Bewustwording van de opvoeding die jij hebt gekregen. Als we niet stilstaan bij hoe we zelf zijn opgevoed, zal het verleden ons blijven achtervolgen. Het is noodzakelijk om bewuster te worden, zodat je meer inzicht kunt krijgen hoe je kunt vermijden om het negatieve door te geven aan je kind.
  • In eerste instantie is bewustwording van je gedrag belangrijk en daarna zorg je ervoor dat je gedrag niet gestuurd word door je selffulfilling prophecy. Om dit te voorkomen probeer je zelf antwoord te geven. Selffulfilling prophecy is dat je een voorspelling hebt bij een bepaalde gebeurtenis en je denkt dat het zal uitkomen.
  • De angst om overmand te worden door negatieve gevoelens wegwerken. Deze gevoelens kunnen zijn; gebrek aan zelfvertrouwen, pessimisme, woede en gebrek aan liefde. 
  • Een andere vorm geven aan de negatieve gedachtes die je hebt uit je eigen verleden. Dit zal het leven van je kinderen en vervolgens hun kinderen ten goede komen.
  • Je jeugd tegen het licht houden en verkennen. Je kunt je eigen verleden ontleden door na te denken wat jou is overkomen, hoe je je daarbij voelde en hoe je je nu voelt. Stop dan alleen de gedachtes terug in je hoofd waar je daadwerkelijk iets aan hebt.
  • Niet teveel in je hoofd zitten en het piekeren verminderen. Doordat je teveel bezig bent met piekeren ga je ook minder gevoelens uiten. Het is je eigen verdedigingsmechanisme die je emoties op afstand houdt.

Herstel is belangrijker dan het breuk

De kwetsbare kanten van ouders komen onbedoeld naar voren, waardoor ze ongewenst gedrag van hun kind opvatten als opzettelijk. Een belast verleden kan het liefdevol opvoeden moeilijk maken doordat er breuken zijn ontstaan. Hierbij is niet de breuk belangrijk maar het herstel.

Met (specialistisch) Jeugdhulp van Sensa Zorg kunnen ouders vragen om ondersteuning en begeleiding bij het opvoeden van hun kind. De hulpvraag van de cliënt bepaalt zelf hoe de ondersteuning eruit ziet. Bij het loslaten van het verleden kan er hulp geboden worden door rekening te houden met de migratieachtergrond.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog