Wel of geen Suikerfeest vieren?
De Ramadan is een belangrijke maand voor de moslims, de maand van het Heilige boek de Koran en de goede daden. Er wordt gevast en meer verdiept in het geloof waarbij de band met Allah wordt versterkt en uiteindelijk wordt het afgesloten met het Suikerfeest. Het is leuk en belangrijk dat je het als moslim ook aan je kind kunt meegeven. Naast het belang van de maand Ramadan is het ook belangrijk dat de kinderen het leuk ervaren. Het Suikerfeest is geen officiële feestdag in Nederland. Hoe ga je als ouder om met de feestdagen en gaan we het wel of niet vieren?
De maand Ramadan met je kind
- Je kunt het zien als een workshop waarin je groeit en aan jezelf werkt. Door dagelijks activiteiten te doen kun je samen met je kind de religie wat meer centraal stellen.
- Je kunt je kind aanleren zich te kunnen plaatsen in de mensen die het minder hebben in de wereld. Door te geloven vanuit je hart alles bewust doen en met een schoon en goede voornemens verder gaan.
- Tijdens de Ramadan kun je samen met je kind goede daden verrichten zoals het schoonhouden van je straat, of helpen van de oude buurman. Na de Ramadan zou je verder moeten gaan als een beter mens en dit ook volhouden.
Vieren van het Suikerfeest met je kind
Het Suikerfeest is de bekroning van de maand Ramadan. Bekroning omdat je het hopelijk goed hebt gedaan, goede voornemens hebt, dichter bij je geloof bent, afstand hebt genomen van je slechte daden en jezelf hebt geholpen tot een beter mens. Je hoeft niet meer te vasten en je komt met de hele familie bij elkaar met heel veel zoetigheid en cadeaus.
Je zou het feesten ook heel minimalistisch kunnen houden, maar ik ben van mening dat we het best mogen uitpakken voor de kinderen. Onthoud hierbij wel dat het kind niet teveel verwijderd wordt van de betekenis van deze maand.
Door het Suikerfeest te vieren zorgen we ervoor dat het kind zijn eigen religie kan naleven zodat het zijn eigen etnische identiteit kan behouden. Door eigen gehoorzaamheid en respect voor autonomie en zelfontplooiing krijgt het kind een hoog eigenwaarde. In mijn blog ‘Depressie bij jongeren tussen twee culturen’ kun je hier meer over lezen.
Verlof voor Suikerfeest
Er zijn geen officiële vrije dagen voor het Suikerfeest dus moet je er als ouder verlof voor vragen. Het lijkt een complexe situatie voor de ouder die tussen twee culturen probeert op te voeden, omdat je in de ene cultuur officiële vrije dagen hebt zoals Kerst en Pasen en in de andere niet. Doordat het feesten op school niet wordt gevierd zouden we er juist thuis meer aandacht aan moeten geven. Met een feestelijke ontbijt, nieuwe kleding, cadeautjes en heel veel bezoek zullen kinderen er elk jaar naar uitkijken.
Met uitzondering van dit jaar moeten we ook tijdens het Suikerfeest rekening houden met de corona maatregelen. Ik vertrouw erop dat het ouders toch wel lukt om op een veilige manier, kleinschalig een bijzonder feest te vieren!
Tuba Gulbahce
Orthopedagoog