Hoe praat je over het coronavirus met kinderen
Het coronavirus is een aantal maanden geleden uitgebroken in de regio Wuhan in China en inmiddels is het virus ook in Nederland vastgesteld. De symptomen voor het virus zijn koorts, hoesten, verkoudheid, snotneus, keelpijn, en longontsteking. Helaas is er nog geen vaccin om het virus tegen te gaan. Mensen worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Bij verkoudheidsklachten wordt geadviseerd om thuis te blijven. Scholen zullen ook sluiten voor een paar weken. Om te zorgen dat vitale sectoren toch functioneren blijven er een aantal kinderdagverblijven open. Hoe kun je samen met het kind thuis en op de kinderopvang veilig omgaan met de situatie rondom het coronavirus? Lees hierover snel verder.
Bespreken van het virus
In crisissituaties is het van groot belang dat kinderen goed geїnformeerd worden. Het nieuws over het coronavirus en de gebeurtenissen eromheen houdt de kinderen erg bezig. Om te voorkomen dat kinderen onwetendheid vullen met emoties kunnen we het beste uitleggen wat het virus inhoudt en wat de gevolgen zullen zijn.
- Je kunt met het kind bespreken wat je allemaal kunt doen om niet besmet te worden.
- Uitleggen waarom het groot nieuws is en wat voor gevolgen het heeft voor de samenleving.
- Probeer je emoties te onderdrukken want kinderen nemen emoties over en probeer het ook over iets anders te hebben dan alleen over het virus. Stel het kind gerust.
- Op een rij zetten in hoeverre het nieuws bij het kind leeft. Zo kun je angsten wegwerken door nepnieuws te ontkrachten.
Hoe let je op hygiëne op de kinderopvang en thuis?
- Regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren doek.
- Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
- Niet met handen aan je gezicht zitten.
- Papieren zakdoekjes gebruiken en direct weggooien.
- Geen handjes geven, knuffels geven. Maar een ellebooggroet kan wel!
- Proberen sociaal contact te vermijden, dus het liefst binnen blijven met de kinderen. Als de opvang een privé buitenruimte heeft kunnen de kinderen daar spelen.
- Kinderen met verkoudheidsklachten toch naar huis sturen.
- Het liefst zonder schoenen naar binnen of de schoenen desinfecteren.
- Zorgen dat kinderen genoeg vitamine c binnenkrijgen (sinaasappelsap, citroensap en kiwisap).
Tips om thuis kinderen bezig te houden
De overheid heeft besloten dat de scholen tot 6 april niet open gaan. Kinderen blijven dus voorlopig drie weken thuis. Hieronder een aantal tips voor ouders om kinderen bezig te houden:
- Probeer een dagindeling te maken zodat het structureel blijft voor je kind. Begin bijvoorbeeld met een intensieve spel. Laat het kind daarna bijvoorbeeld rustig knutselen. En probeer zo verder af te wisselen.
- Als je een balkon of een achtertuin hebt kunnen kinderen daar spelen.
- Familiespel spelen zoals bijvoorbeeld memorie, kwartet, mens-erger-je-niet, puzzelen, of verstoppertje.
- Samen koekjes bakken, broodjes of cupcakes maken.
- Laat je kind ook meehelpen met het huishouden door te geven van kleine taakjes. Dit vinden kinderen ook leuk als afwisseling.
- Haal steeds afwisselend speelgoed tevoorschijn zodat het leuk blijft.
- Verschillende knutselactiviteiten doen zoals het maken van een kijkdoos, pompoms, oppimpen van potten en flessen, een eigen glitter sneeuwbol maken.
- Tafeltjes opzij en kinderyoga of kindergym doen.
- Thuisbioscoop met zelfgevouwen popcornbakjes vinden kinderen ook superleuk!
- Je kunt aan school vragen om extra lesmateriaal die kinderen thuis kunnen oefenen of je kunt zelf ook oefeningen uitprinten zodat kinderen thuis bezig zijn.
Het is hierbij niet altijd makkelijk om kalm en nuchter te blijven. Vergeet zelf ook geen rust te nemen terwijl kinderen bijvoorbeeld even een filmpje zitten te kijken. Kortom kinderen zijn gevoeliger dan volwassene in onzekere of crisissituaties. Het is de taak van de volwassene om de kinderen hier voldoende over te informeren en het zo veilig mogelijk te maken. Heb je geen raad en wil je meer informatie dan kun je Kind en Oudertherapie raadplegen.
Tuba Gulbahce
Orthopedagoog